“Ik zou eigenlijk nog wel eens…, maar…..”. Heb jij ook één van die dromen, die je chronisch uitstelt? Dan is het hoog tijd voor actie en je droom uit te proberen.

Uit eigen ervaring weet ik dat er een groot verschil is tussen een wens en het hebben van een droom. Bijvoorbeeld: iedere maand koop je trouw een staatslot of klopt je hart vol verwachting bij de deur totdat Gaston bij je aanbelt met een grote gouden envelop. Dat is wensen tot je een ons weegt. Heerlijk comfortabel en je kunt iedereen mooi ‘de schuld’ geven, dat jouw wens nooit werkelijkheid is geworden. Dromen zijn anders. Een droom is een wens met een actieplan. Een plan met kleine haalbare stappen om jezelf en je droom waar te maken. Dat waarmaken vraagt niet alleen een plan, maar vooral ook een inspanning van jou en jouw lefspieren.

Als spreker, blogger en als ondernemer krijg ik veel reacties van mensen die ook een droom hebben. Ik word er altijd heel enthousiast van en ik zie gelijk 1001 kansen. Maar ik heb ook een rode draad ontdekt van excuses waarom velen ondanks hun droom nooit starten.

Ze

  • maken een plan zo onmenselijk groot, dat ze nooit de eerste stap durven zetten
  • zien veel beren op de weg
  • hebben niet het geld, de juiste kennis of genoeg ervaring
  • maken eerst anderen een prioriteit en stellen daarmee zichzelf uit.
  • zijn bang dat het niet lukt

Eeuwig zonde om je te laten tegenhouden door excuses. Want er zit zoveel uitdaging en plezier in het bezig zijn met iets waar je echt heel blij van wordt en goed in bent. Toen ik 30 dagen had totdat mijn WW-uitkering zou overgaan in een bijstandsuitkering, besloot ik mijn eigen droombaan te creëren. Ik begon met ondernemen zonder de juiste ervaring. In die tijd werd ik enorm geïnspireerd door het boek: ‘Durftevragen en de kracht van Sociale Overwaarde’ van Fanny Koerts en Nils Roemen. Het leerde me dat je heel simpel kunt beginnen. Zelfs zonder geld, kennis of ervaring. Zo kun je toch iets uitproberen en ontdekken of je er echt blij van wordt.

Heb je een passie voor lekker koken? Droom je er stiekem van ooit je eigen restaurant te runnen? Maar weet jeniet of je dat wel kunt of ECHT leuk vindt? Probeer het gewoon uit. Bijvoorbeeld door voor een avond je huiskamer om te toveren tot een restaurant. Of neem zeven dagen vrij van werk, maak een simpel maar goed 3-gangen-menu, huur een week een lokale ruimte met een keuken en kook met plezier de sterren van de hemel. Maak het klein. Begin nu en ontdek je mogelijkheden.

Er zijn tegenwoordig ongelooflijk leuke initiatieven en mogelijkheden die weinig of geen geld kosten en waarmee je al veel kunt ontdekken wat wel en niet werkt.

De mogelijkheden zijn legio. Google maar eens op lokale simpele initiatieven als aanschuifdiners, Thuisafgehaald, Restaurantjehuren of AirDnD? Of doe het in de vorm van een passie-project. Dat heeft een begin en een eind en daarmee blijft het behapbaar. Bijvoorbeeld: Kook een jaar lang  samen met andere lokale hobbychefs één keer in de maand voor vrienden of buren tegen donatie of kostprijs. Vraag of iedere gast iemand meeneemt die jullie nog niet kennen.

Het voordeel:

  • Zo kun je heel goed testen of je het echt leuk vindt en wat wel of niet werkt.
  • Je bouwt met passie aan je ervaring en jouw netwerk.
  • Verzamel gelijk leuke referenties voor de volgende keer.
  • Maak foto’s voor op sociale media, bv Instagram of Facebook

 

Voor je het weet ben je in business. Je hebt je droom al waargemaakt, nu ga je het alleen verder uitbouwen. Of je stopt het project na een jaar. Maar het plezier van het werkelijk beleven van je droom, heb je dan behaald.

Michèle Sparreboom