Inspiratie betekent letterlijk levensadem, levenslust, enthousiasme, vitaliteit. Als we geïnspireerd zijn, wordt er iets in ons aangesproken, wakker gemaakt. Het is de levenskracht van iemand die aanstekelijk werkt. Met name op anderen.
Anderen inspireren kun je niet doen als kunstje. Wie wij inspirerend vinden, verschilt van mens tot mens en zelfs de redenen waarom we iemand inspirerend vinden, kunnen verschillen. Maar geïnspireerde mensen zijn in staat de wereld om hen heen in beweging te krijgen.

Doen wat je aan het hart gaat

De kenmerken van geïnspireerde mensen zijn meestal hetzelfde. Eigenwaarde, optimisme en daadkracht, maar ook vitaliteit en levensvreugde. Een groot kenmerk is dat zij van binnenuit EN vooruit gemotiveerd zijn. Ze staan open voor nieuwe ervaringen, gaan op zoek naar mogelijkheden en weten ondanks tegenslagen focus te houden op wat hen tot leven brengt. Waarom? Die fik is hun kompas. Inspiratie is het resultaat van een toegewijde verhouding tussen een mens en datgene wat hem aan het hart gaat. Het belangrijkste kenmerk van inspirerende mensen is dat zij zelf geïnspireerd zijn. Ze kunnen gewoon niet ophouden te doen wat hun hart in vuur en vlam zet.

Keep the fik alive

Ze vragen zich af: Waarom doe ik wat ik doe? Waar sta ik? Wat vind ik echt belangrijk? Waardoor wil ik me laten leiden in mijn leven? Door gedoe of door inspiratie? Je hebt altijd een keuze. Voel ik me slachtoffer van de omstandigheden en ben ik hard op weg naar Olympisch Goud op het onderdeel klagen en wijzen? Of heb ik daar geen tijd voor en bepaal ik mijn eigen koers? Aangefikte mensen kiezen voor het laatste. Ze zorgen ervoor dat ze hun eigen vuur voeden en onderhouden. Het geeft een bak energie. Van daaruit kun jij een waardevolle bijdrage leveren. Aan jezelf en aan anderen. En zo een inspirerend voorbeeld voor anderen te zijn.

Zwoegen door dikke modder met een blik op fik

“Ja maar jij bent altijd zo positief”, hoor ik vaak als excuus van mensen die mij toedichten dat ik altijd als een blij ei rondhuppel. Integendeel. Bel mijn moeder maar! Een grote misvatting is dat geïnspireerde mensen altijd positief. Integendeel. Ook zij hebben een slechte haardag, maken de klappen van het leven mee, voelen soms alsof ze door dikke modder aan het zwoegen zijn, weten niet altijd hun volgende stap en huilen net zo goed het snot uit hun neus als het even teveel wordt. Toen mijn leven volledig op zijn kop ging, had ik niets aan zelfhulpboeken of mensen die mij vroegen wat ik nu echt wilde. Ik zocht naar fik. Of misschien wel eerst weer naar een vonk. De wereld was als een tsunami over mij heen gerold. Alles wat ik kende was weg en ik moest mezelf compleet herontdekken. Dus ik moest eerst weer terug naar de basis van mezelf en herinneren waarvoor ik het wilde doen. De vraag die ik aan mezelf stelde, terwijl ik uitgeblust als een gestrande walvis op de bank lag, was: “Mies, waar gaat je hart nou ECHT van in de fik?”

Het grote kenmerk van geïnspireerde mensen is, dat ze die harde momenten nemen en zich daarna sneller weten te herpakken omdat ze herinnerd worden aan die fik. Ze dan weer opstaan, schouders rechten en dapper doorstappen. Hou je blik op je fik!

Het kan wel!

Wie inspireren jou? Wie zijn jou voorgegaan? Wie tonen jou dat geloof, moed en doorzettingsvermogen het recept is voor je eigen geluk of succes zoals jij dat wilt beleven. Wie laten jou zien dat het WEL mogelijk is? Een ouder, een leraar, een bekende persoonlijkheid, een vriend of vriendin? Hou die voorbeelden dichtbij de hand! Spreek met ze. Hoe staan ze? Hoe denken ze? Wat geloven ze over deze wereld. Welke taal gebruiken ze? Leer van ze.

Wist je dat: 

• Oprah ontslagen werd als nieuwslezeres omdat ze ‘niet goed genoeg zou zijn voor televisie’

• Steve Jobs op zijn 30e ontslagen werd uit zijn eigen bedrijf

• Bill Gates zijn school niet afmaakte en bankroet ging met zijn eerste bedrijf

• Henry Ford drie keer failliet ging

• Walt Disney ontslagen werd bij een krant omdat hij niet creatief genoeg zou 
zijn

• Kolonel Saunders, de oprichter van Kentucky Fried Chicken, werd uitgelachen om zijn kenmerkende witte shirt en witte broek. Hij werd meer dan 1000 keer afgewezen.

De onderstaande vragen geven jou inzicht in jouw inspirerende voorbeelden en leren je hoe je dat kunt toevoegen in je eigen leven.

• Welke mensen vind jij inspirerend en waarom?

• Wat zijn de kenmerken van inspirerende mensen?

• Welke kenmerken herken je in jezelf?

• Welk inspirerende kenmerken zou je beter in willen worden?

• Hoe ga je dat aanpakken?

Leuk om in de commentaren hieronder te horen wie jouw inspirerende voorbeelden zijn!

Het kan Mehmet de groenteboer zijn, je oma, Max Verstappen, Oprah Winfrey. 
 Waarom gaat je hart van hen in de fik?

Michèle Sparreboom