Het onverwachte plezier van leven met minder sociale media

Ik hou van experimentjes om mijn leven leuker en simpeler te maken waardoor de kwaliteit ervan wordt verhoogd. Sinds een aantal jaar, heb ik geen tv meer. Iets wat me prima bevalt. Ik kijk nu gericht via NPO gemist of iets via Netflix. Vanuit een behoefte aan meer rust besloot ik afgelopen mei tot een experiment met mijzelf om 99 dagen zonder Facebook te leven. Iedereen verklaarde me voor gek. Jij? Ik dacht ook dat het me zwaar zou vallen, maar ik voel me alsof ik weer terug ben in de jaren 80/90. Enorm retrohip. 

Meer rust zonder Apps

Al langere tijd heb ik apps van mijn telefoon verwijderd. Doorgaans tikte ik als een soort hersenloze social media junkie gedachteloos op de icoontjes. Check mijn social media. Klik weg. Proces herhaalt zich 3 minuten later. Chronisch. Gekkenwerk als je erover nadenkt. In het begin is het vreemd zonder. Maar inmiddels heb ik echt zoveel meer rust. Ook in mijn hoofd. Op mijn laptop heb ik mijn Facebook helemaal uitgelogd, dus kan ik niet per ongeluk checken. Mijn 4G staat uit, dus ik check alleen daar waar ik wifi heb. Onderweg kan ik niets checken. “Verhip, er is nog een hele wereld buiten het scherm.”

Het plezier van ouderwets bellen en afspreken

“He, wat leuk dat je belt”. Een veelgehoorde opmerking met een licht verraste ondertoon, die ik dikwijls hoor. In plaats van whatsapp, mail of messenger bel ik je tegenwoordig liever met mijn vraag of antwoord. Zowel prive of zakelijk. Kort of iets langer. Dit levert mij twee voordelen op. Het eerste is het plezier van het persoonlijke contact. Ik vind het gewoon leuk om je stem te horen. Het wordt ook nog eens bijzonder gewaardeerd, merk ik. Verrassing voor ons beiden. Ten tweede levert het mij veel tijd op. Ik was zeeën van tijd kwijt om dikwijls mijn telefoon te checken of iemand al gereageerd heeft? Nu heb ik direct antwoord. Ik hang op en ga weer verder.

Simpel genieten

Doordat ik veel tijd overhoud, ben ik veel meer gaan fietsen. Door de stad. Langs de Rottemeren. Naar vrienden. Of opa en oma. Met dat heerlijke weer van de afgelopen maanden een extra feest. Ik hoef ook niet continue na te denken over het maken van foto’s, het posten op social media en dan weer wachten op reacties. Nee, ik geniet en verwonder me gek van wat er is op dat moment.

Leuke avonturen en groot plezier

Met alle tijd die ik overhad en een leger hoofd, kreeg ik meer energie, creativiteit en meer ruimte voor andere leuke zaken. Het leverde me een aantal bijzonder leuke avonturen en genietmomenten op.

 • BBQ verzorgd met Rotterdamse ondernemers voor de ouderen van Aafje Rotterdam
 • Blogles gegeven aan moeilijk lerende kids
 • Karoake Michel van Anouk gezongen
 • Boksen
 • Zeilen met de jongeren van Middin voor Sail4Care
 • Om vervolgens de volgende dag met een Rib Rally boot van Middelharnis naar het centrum van Rotterdam te varen.
 • Verjaardagsdozen ingepakt voor Stichting Jarige Job zodat kinderen die leven in armoede ook een toffe verjaardag kunnen vieren.
 • Een hackethon waarbij we met een team in één dag een superleuk nieuwe business/platform hebben opgezet.
 • Vakantie gepland
 • Meer met vrienden en vriendinnen live afgesproken
 • Mijn to-do lijstje afgewerkt
 • Muziek geluisterd
 • Plantjes op mijn balkon gezet
 • Meer tijd met opa en oma’s doorgebracht

Vakantie is het beste moment om dit experiment met jezelf aan te gaan. Doe eens gek en gooi die telefoon gewoon helemaal aan de kant en als dat al een uitdaging op zich is, gooi dan eens de social media apps van je telefoon. Ga gewoon rustig zitten en geniet. Je hebt maar kort vakantie voordat je weer een jaar mag werken. Benut de kwali’tijd’ met jezelf en de mensen om je heen. Geniet van ‘life outside of the box’ ten volste. Gun jezelf de rust om gewoon even heerlijk te genieten van wat je hebt en van de momenten die er zijn. Dat verdien je. De familie ziet de vakantiefoto’s achteraf wel.

Michèle Sparreboom